Idelica home

Chris Van Tichelt

Leuvensesteenweg 389

3070   Kortenberg

02/306 01 33

BTW: BE 0896 340 673

Ontdek onze overheerlijke delicatessen Ontdek onze gamma geschenken, ideeŽn en interieurartikelen Ontdek onze verzorgings- en wellnessproducten

 

Idelicaís info over olijfoliŽn

 

Waarom "eerste koude persing", klik hier (bron: BioGezond, infoblad over Gezond Leven)

Wat is olijfolie?


Om van olijven olie te maken, worden ze geplet en vervolgens geperst of koud gecentrifugeerd. De vloeibare substantie die ontstaat wordt gewassen en gefilterd en dan opgeslagen. Daarna wordt de olie verkocht als ″vierge extra″ - of fijne olijfolie en is dan ook zeer geschikt om koude gerechten op smaak te brengen.


Het karakter van olijfolie


De verschillende benamingen van olijfolie verwijzen naar haar kwaliteit en worden bepaald door de zuurtegraad en het aroma van de olie.

Olijfolie ″extra vierge″


Deze naam is voorbehouden voor olie die werd bekomen door middel van fysieke procedťs, in thermische omstandigheden, waarbij de ″sappen″ geen verandering of behandeling heeft gehad zoals wassen, bezinking, centrifugering en filteren. Wat is daar het nut van? Dat verandert alles! De stabiliteit, de geur, de kleur en de smaak zijn gevoelig beter.

De samenstelling van ″vierge extra″ maakt ze ook veel interessanter op voedingsvlak. Door de raffinage wordt de olie immers ontdaan van een groot deel van haar kleinere bestanddelen: vitamine E, fenol- of polyfenolbestanddelen (cafeÔnezuur, cumarinezuur, hydroxytyrosol en koolwaterstof (squalene en fytosterol).

Olijfolie van de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 1% (1 gram per 100 gram) en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgelegd.

 

Olijfolie ″vierge″


Olijfolie van de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 2% (2 gram per 100 gram) en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgelegd.

 

Verhittten van olijfolie, kan dat?


Olijfolie is bijzonder rijk aan oliezuur, een mono-onverzadigd vetzuur. Dat maakt olijfolie, samen met zonnebloemolie, een van de weinige plantaardige oliŽn geschikt om te verhitten.

Bij normaal gebruik en verhitten van olijfolie komen geen kankerverwekkende stoffen vrij.

Op het moment dat de olie dusdanig verhit is dat het begint te walmen wordt de structuur dusdanig aangetast dat dit wel het geval zal kunnen zijn. Je zou dit kunnen vergelijken met het verhitten van vlees. Wanneer het niet verbrandt is er niets aan de hand.
Op het moment dat dit wel het geval is vernadert de structuur dusdanig dat het verbrande deel van het vlees beter niet geconsumeerd kan worden.

Het grote voordeel van olijfolie boven boter of vet is dat het verbrandingspunt een stuk hoger ligt. Bij boter en vetten gebeurt dit al bij ca. 180 graden C en bij olijfolie is dat bij ca. 210 graden celsius.

Olijfolie is interessant omdat ze mono-onverzadigde vetzuren bevat die het LDH-gehalte van ons bloed (de slechte cholesterol) doen verlagen. Ze bevat ook antioxidanten die een rol spelen in de preventie van sommige kankervormen en de veroudering tegengaan. Olijfolie kunt u dus beter koud gebruiken, bijvoorbeeld in vinaigrettes of sausjes. Hoe meer u ze verwarmt, hoe sneller de antixodianten afbreken. Dat geldt voor alle olijfolietypes.

De Italiaanse olijfolie bewaren

Bewaar de olijfolie op een donkere plek, in een blik of een fles op een constante temperatuur indien mogelijk. Italiaanse olijfolie heeft een stolpunt bij 8 graden Celsius dus het kan wel gebeuren dat uw olijfolie er klonterig uitziet. Dit is niet erg, zodra de olie weer op een hogere temperatuur staat verdwijnen deze klonten weer en dit heeft absoluut geen invloed op de smaak van de olijfolie.

Olijfolie is bijzonder rijk aan oliezuur, een mono-onverzadigd vetzuur. Dat maakt olijfolie, een van de weinige plantaardige oliŽn geschikt om te verhitten. Bij normaal gebruik en verhitten van olijfolie komen geen kankerverwekkende stoffen vrij. Op het moment dat de olie dusdanig verhit is dat het begint te walmen wordt de structuur dusdanig aangetast dat dit wel het geval zal kunnen zijn. Het grote voordeel van olijfolie boven boter of vet is dat het verbrandingspunt een stuk hoger ligt. Bij boter en vetten gebeurt dit al bij ca. 180 graden C en bij olijfolie is dat bij ca. 210 graden celsius.

Verder zit in de Extravergine olijfolie geen cholesterol en een grote hoeveelheid stoffen met een anti-oxidant.

 

exclusieve import van:

Tenuta Viglione wijnen
Tenuta Viglione
Mancino olio
Mancino

 
Adelia 
Frantoio catalogus
Frantoio
Erbario catalogus
Erbario 
Amabiente catalogus
Amabiente

Mailen naar

Mail ons


 

Copyright © [2020] - Verkoopsvoorwaarden - Algemene voorwaarden voor verzending - Sitemap - Mailen naar idelica - Delicatessenmand bestellen?