Idelica home

Chris Van Tichelt

Leuvensesteenweg 389

3070   Kortenberg

02/306 01 33

BTW: BE 0896 340 673

Ontdek onze overheerlijke delicatessen Ontdek onze gamma geschenken, ideeën en interieurartikelen Ontdek onze verzorgings- en wellnessproducten

 

Idelica NIEUW in ons assortiment

 

Notenolie van “Le Moulin de la Tour”

 

  
Watermolen

Van traditie en ambacht gesproken… wat je hier kan zien mag nooit verloren gaan.

Sedert meer dan 5 eeuwen wordt hier nog steeds op dezelfde wijze notenolie geperst. De watermolen zorgt voor de nodige energie (voor de productie wordt geen elektriciteit verbruikt), 5 mensen doen de rest… zware arbeid, maar het resultaat mag er zijn.

sorteren Eerst worden de noten manueel gesorteerd. Alleen noten van de beste kwaliteit worden gebruikt, en dan nog worden ze visueel gekeurd.

Daarna worden de gebroken noten in een grote houten kuip gegoten. De zware “meule” van 150kg, aangedreven door de watermolen, doet de rest.

Telkens worden er op deze manier 30kg noten tot een notenpasta herleid. De molensteen heeft er 30 minuten voor nodig.

Daarna wordt deze pasta even opgewarmd. Jean-Pierre kent zijn vak als geen ander. Gebaseerd op zijn ervaring weet hij perfect wanneer de pasta de goede temperatuur heeft bereikt. Dit proces gebeurt boven een oventje op houtvuur en duurt ± 10 minuten.
De licht opgewarmde pasta wordt daarna met een houten schop in een juten doek op de pers gelegd, ± 10 kg per keer.
Met behulp van houten tussenstukken wordt de pers in gereedheid gebracht.

En dan begint het magische proces pas echt…

Een grote riem wordt rond een wiel gelegd. De pers komt in beweging. Opmerkelijk hoe stil alles werkt, ondanks de vele tandwielen. We leren dat telkens 1 tandwiel van hout is gemaakt, zodat lawaai wordt vermeden.

Onderaan de pers komt de gouden vloeistof uitgelopen. Pure olie, vers van de pers…

Jean-Pierre legt uit dat 2 kg notenpasta 1 liter olie opbrengt.

Je kan dit ganse proces ter plaatse bekijken. Best even de webstek raadplegen voor de bezoekuren . (www.moulindelatour.com)

 

We hebben de volgende producten voor u geselecteerd:

 

Walnootolie, zuivere eerste koude persing (10cl en 25cl)
Hazelnootolie, zuivere eerste koude persing (10cl en 25cl)
Amandelnootolie, zuivere eerste koude persing (10cl)
Pasta van walnoten, met honing (220gr)
Pasta van hazelnoten, met honing (220gr)
Pasta van amandelnoten (220gr)
 
Walnoten in chocolade (150gr)
Hazelnoten in chocolade (150gr)
Walnoten met Gianduja (melkchocolade) (150gr)
Walnoten gegrild en gekarameliseerd (150gr)

Krokante koekjes met walnoten (150gr)
Krokante koekjes met hazelnoten (150gr)
Granenmosterd met noten 220gr)
Notenconfituur (240gr)

Frambozenazijn (25cl)
Notenazijn (25cl)

 

---

Distillerie “La Salamandre”

 

Natuurlijk mochten we deze locale specialiteit niet vergeten. We vonden een kleine boerderij waar op oude ambachtelijke wijze een wijd gamma “eaux-de-vie”, likeuren, crèmes en aperitieven wordt gestookt. Té veel om op te noemen, té veel om alles in huis te halen.

In een heerlijk mooi landschap, op enkele kilometers van Sarlat, ligt de hoeve Salamandre, in typische Périgord-stijl. Kleine donkere ruimten, door de tijd aangeslagen, verbergen de vele grote en kleine vaten. Deze kamers bewaren sedert eeuwen het distilleergeheim van deze familie.

Nochtans, de kennis van La Salamandre is niet binnen deze muren gegroeid. Ze is verbonden aan de geschiedenis van hun stichter Raymond Gatinel, die ooit zijn carrière begon als mobiele “distilleur”.

 

Waar is de tijd dat hij met zijn door paarden getrokken koperen distillomobile door het dorp reed, van boerderij naar boerderij, om ter plaatse het fruit tot eau-de-vie te toveren.

Ondertussen heeft hij zijn geheimen overgedragen aan zijn zoon Jacques, net zoals zijn (groot)vaders dit eerder deden.

Maar vader is nog steeds aanwezig, klaar om u te verwelkomen, maar vooral om te waken over te kwaliteit van de producten.

De distillatie gebeurt dus op ambachtelijke wijze, in traditionele koperen vaten.

Het rijpen van de eaux-de-vie gebeurt op eiken vaten.
Samen met de strenge selectie van het fruit is dit de garantie voor een edel en prachtig product.

 

 

We selecteerden voor u:

-         Eau-de-vie van pruimen, van (een beetje) jong tot 15 jaar (op eiken vaten gerijpt)

-         Verschillende likeuren die u zeker zullen bekoren

-         Zalige aperitieven

-         Enkele crèmes als aanvulling op de soorten die we reeds in huis hebben

Alle producten zijn op basis van vers fruit, met zeer strenge selectienorm, uit de streek Périgord en het zuidwesten (peer, pruim, kers, abrikoos, framboos, bosbes, noot,…).

Kwaliteit staat boven alles. De kennis van de familie Gatinel wordt reeds vele generaties overgedragen. De authentieke recepten resulteren in schitterende producten.

 

EAUX-DE-VIE:

Uit hun groot aanbod selecteerden we hun topproduct, eau-de-vie van pruimen.

3 leeftijden, 3 zwaargewichten…
10 jaar (42°), 12 jaar (42°) en 15 jaar (46°) oud…
een delicatesse!

 

LIKEURS:

Zacht en fruitig… deze likeuren bevatten uitsluitend vruchten of planten, suiker en alcohol.
Te gebruiken als aperitief of gemengd met wijn of champagne (gekoeld).
Eveneens in desserts, bvb om ijskreem of sorbet op smaak te brengen.

Wij proefden en selecteerden voor u deze oude likeuren op basis van:

-         kastanje 20°

-         pruimen 20°

-         gatinoise 20°

 

CREMES:

Zacht en fruitig… deze crèmes bevatten uitsluitend vruchten of planten, suiker en alcohol.
Te gebruiken als aperitief of gemengd met wijn of champagne (gekoeld).
Eveneens in desserts, bvb om ijskreem of sorbet op smaak te brengen.

Wij proefden en selecteerden voor u crèmes op basis van:

-         rozen 16°

-         violette 18°

-         cassis 18°

-         frambozen 20°

 

APERITIEVEN:

Deze aperitieven op basis van wijn en fruit zijn gemaakt volgende de eeuwenoude traditie.

De kunst bestaat er uit om het fruit op perfecte wijze te drenken in een muskaatwijn. De hoeveelheid is belangrijk. Minimum 75% wijn, zodat deze heel langzaam de aroma’s en de smaak van het fruit opneemt. Dit resulteert in een natuurlijke en originele aperitief.

-    Le truffier (truffel) 16°

-    Le gatinoix (noten) 16°

-    Rode vruchten 16°

-    Le poirier (peer) 16°

 

KLEINE FLESJES, GROTE INHOUD:

Voor een schappelijke prijs kan je verschillende van deze eaux-de-vie, likeuren of aperitieven proeven, dankzij de kleine flesjes van 5cl.

Of misschien is een setje van 6 een idee als geschenkje... kom gerust eens kijken.

 

exclusieve import van:

Brogal Vini
Brogal Vini
Tenuta Viglione
Tenuta Viglione
Raccolta Sapore
Raccolta Sapore 
Raccolta Sapore
Mancino
 
Adelia 
Frantoio catalogus
Frantoio
Erbario catalogus
Erbario 
Amabiente catalogus
Amabiente

Mailen naar

Mail ons


 

Copyright © [2016] - Verkoopsvoorwaarden - Algemene voorwaarden voor verzending - Sitemap - Mailen naar idelica - Delicatessenmand bestellen?