Idelica home

Chris Van Tichelt

Leuvensesteenweg 389

3070   Kortenberg

02/306 01 33

BTW: BE 0896 340 673

Ontdek onze overheerlijke delicatessen Ontdek onze gamma geschenken, ideeën en interieurartikelen Ontdek onze verzorgings- en wellnessproducten

 

Idelica’s assortiment kruiden

 

Kruiden en specerijen

 

 

Specerijen geven smaak aan de meest kleurloze gerechten en worden gebruikt in allerlei mengelingen.

 

Ze zijn dan ook veel meer dan gewone smaakmakers, ze doen ons wegdromen.

Geurende kaneel, kostbare saffraan, bedwelmende vanille, muskaatnoot, peper en veel andere specerijen vinden vanuit verre oorden hun weg naar onze keuken.


Idelica biedt een uitgebreid assortiment specerijen en mengelingen dat doet denken aan de meest exotische markten in het verre oosten.

 

Witte peperbolletjes 100gr

Zwarte peperbolletjes 100gr

Rode peperbolletjes 50gr

Groene peperbolletjes 50 gr

4-kleur peperbolletjes 100gr

Cayennepeper 100gr

Grof zeezout 100gr

Saffraan poeder en draadjes (Spanje)

Fleur de Sel

Basilicum 100gr

Curry Madras 100gr

Provençaalse kruiden 50 gr

Jeneverbessen 50gr

Kaneel gemalen 100gr

Oregano 50gr

Paprika zacht 100gr

Salie 50gr

Tijm (Spanje) 100gr

Slaapmutsje (in vrac)

Vanillestokken

Pijnboompitten

Ijzerhardkruid

Olijfblad

Spaghettikruiden

     

Bruschetta kruiden

Bruschetta kruiden 100gr

Ingrediënten: Tomaat, oregano, rode pepertjes 10%, basilicum, knoflook, zout

Toepassingen

Bruschetta kruiden is lekker over salades, aardappels, eiergerechten, sausen of om te gebruiken als dipper.  Persoonlijk vind ik deze kruidenmix ook heerlijk in een vers gebakken brood of door deze te mengen onder een goede roomboter zodat u een pittige kruidenboter bekomt.

Bereiding van een saus:

Neem een kleine pan en meng één eetlepel bruschetta, 2 eetlepels water en 2 eetlepels olijfolie extra vergine. Verwarm het mensel op een laag vuur. Wanneer het water verdampt is en dik begint te worden, is de saus klaar. Smeer de saus op geroosterd brood en serveer.

Bereiding van een tapenade:
Me
ng 25 gram bruschetta kruiden met 100ml olie en laat deze een half uur staan voor een heerlijke tapenade.

     

Espelettepoeder

Espelette chili peper poeder (potje 30g of vacuumzakje 250g)

De Espelette chili peperpoeder wordt gebruikt in dezelfde verhouding als een zwarte peper. Wanneer het vlees gebakken is, voegt u aan het einde van het koken wat poeder toe over het vlees zodat het het poeder een gevoel van warmte en een fruitige noot geeft.

De Espelette peper is gekend voor zijn smaakkwaliteiten en niet voor zijn pittigheid.

     



 

 

Peper kan in vrijwel elk gerecht verwerkt worden. Het versterkt de smaak van bijvoorbeeld vlees, en geeft een pittige smaak aan soep en puree.

In sommige gerechten worden hele peperkorrels gebruikt, de gedroogde besjes van de peperplant. Hoewel peper ook in gemalen vorm te koop is, prefereren veel fijnproevers vers gemalen peper. In India wordt peper gebruikt in de pittigste kerriemengsels.

Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan de scherpere zwarte peper. Er bestaat ook groene peper die milder van smaak is en daarom vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld salades en roomsaus. Grijze peper is een mengsel van zwarte en witte peper.

Peper wordt ook in parfums gebruikt.

 

 

De zwarte peper ontstaat uit de onrijp geoogste (rode) bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld.

 

 

De witte peper ontstaat uit de rijpe bessen. De rijpe bessen worden geweekt zodat ze gaan gisten. Daarna barsten de bessen open en komt de korrel te voorschijn. Die korrels moeten vervolgens goed gewassen worden. De witte peperkorrels zijn even groot als de zwarte. De witte peper is weliswaar langer doorgegroeid, maar wordt door het verwijderen van de schil weer net zo klein als de onrijpe zwarte peper. Het langere productieproces maakt witte peper de duurste van de drie kleuren pepers.

 

 

Roze peper is helemaal geen peper, maar de gedroogde bes van een Chinese distel waarvan de smaak en de vorm een beetje aan peper doen denken.

Je kan deze bessen dan ook nog verwarren met Peru-peper, die ook roze peper genoemd wordt.

Je dient ze te roosteren voor gebruik, dat maakt ze sterker van smaak.

 

 

De groene peper ontstaat net als zwarte peper uit de onrijpe vrucht. Maar de vrucht wordt geconserveerd, bijvoorbeeld in azijn of zout water.

 
Grof Zeezout

 

Zeezout wordt beschouwd als een gezonder alternatief voor keukenzout. Het zout wordt niet geraffineerd en er worden geen stoffen toegevoegd om het zout te bleken of om vocht en klontering tegen te gaan.

 

Het zeezout dankt dan ook zijn hoge voedingswaarde aan het feit dat het niet geraffineerd is, waardoor de micronutriënten uit de zee optimaal bewaard blijven zoals magnesium, kalium...

 

De rijke smaak van natuurlijk zeezout is in niets te vergelijken met de steriele smaak van industrieel zout.
 

 

Met Saffraan kruidt u vissoepen en rijstgerechten (zoals paella) en geeft tegelijkertijd een prachtige gele kleur. Het verfijnt sausen en gebak. Vanwege zijn bittere smaak spaarzaam gebruiken.

Het kruid werkt hartversterkend en helpt bij bloedarmoede en uitputtingsverschijnselen. In het Midden-Oosten is het een afrodisiacum. Binnen de homeopathie wordt het ingezet ter kalmering en tegen depressie.

Idelica’s assortiment bestaat zowel uit zuivere Saffraanpoeder of -draadjes en worden rechtstreeks uit Spanje (Barcelona) geïmporteerd.
 

Fleur de Sel 250 g [linnen zak 250g]

 

De “Fleur de Sel” van Guérande is een zeldzaam, natuurlijk wit zout en is niet fijngemaakt of gewassen. De Fleur de Sel behoudt al zijn rijkdom en heeft een onvergelijkbare smaak.

 

Gebruik: op tafel als smaakmaker van uw gerechten, op rauwe groenten naargelang het seizoen of strooi het zout aan het eind, of na het koken, over uw bereiding.
 

 

Cayennepeper is gemalen gedroogde Spaanse peper, die in de keuken gebruikt wordt als specerij. Het is vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, de hoofdstad van het Franse Overzeese Departement Frans-Guyana.

 

Cayennepeper wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van tabasco en chilisaus. U kan het in de keuken gebruiken om vleesgerechten, pasta's en soepen te kruiden. Ook in eiergerechten past cayennepeper uitstekend. Gebruik het altijd met mate, want het poeder is zeer sterk en pikant.

 

De scherpte van deze specerij stimuleert de vorming van speeksel en daardoor de spijsvertering.
 

 

 

Basilicum is een populair kruid in de Italiaanse keuken.

Er wordt pesto van gemaakt en het wordt gebruikt in vele tomatengerechten.

 

De Franse keuken maakt ook veel gebruik van basilicum. Een smaakmaker voor soepen, sauzen, groenten, kaas, ei, vis, vlees, gevogelte, konijn en lever.

 

Verse basilicum voegt u aan het einde van een bereiding toe. Verwarmt u verse basilicum, dan verliest ze veel van haar smaak.

Dat geldt niet voor gedroogde basilicum, die kan gerust een tijdje meekoken.

 

Basilicum heeft koortsverlagende, kalmerende, bacteriologische, ontsmettende, schimmelwerende en krampstillende eigenschappen.
 
Curry Madras 

 

Curry-poeder is een mengsel van vele specerijen.

 

Typische Madras curry bevat een mix van currybladeren, kurkuma, koriander, komijn, kaneel, kruidnagel, chilipeper, laurierbladeren, fenegriek, pimentboom en zwarte peper.

 

Het wordt gebruikt in sauzen, marinades en het creëren van een intensieve smaak in olie.

 

Provençaalse Kruiden

 

De samenstelling van Provençaalse kruiden staat niet officieel vast. De basis bestaat uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm. In veel mixen vind je vaak ook nog lavendel, basilicum en salie terug.

De verhouding is als volgt:

Een gelijke hoeveelheid marjolein, tijm en bonenkruid.

Rozemarijn en basilicum elk de helft per deel.

Een kwart deel salie en lavendel.

 

Je komt Provençaalse kruiden bijvoorbeeld tegen in stoofpotten. Verder wordt het wel gebruikt in marinades en sauzen. Het past bij allerlei soorten vleesgerechten en geeft het gerecht een mediterraans tintje. Strooi bijvoorbeeld eens wat Provençaalse kruiden over gebakken aardappels en je hebt alweer een heel andere smaak.
 

 

De gedroogde "bessen" worden als specerij gebruikt in bijvoorbeeld marinades voor wild.

In de Belgische Ardennen worden zij verwerkt in gerookte ham. Ook zuurkool wordt traditioneel met jeneverbes gekruid.

 

De bessen die nu culinair worden verwerkt en aangeboden komen grotendeels uit Midden- en Zuid-Europa. De struiken daar dragen grotere vruchten die in verhouding ook meer van de aromatische stoffen bevatten waar het in het gebruik om begonnen is.

 

Naast de gedroogde "bessen" worden ook de bladeren gebruikt, bijvoorbeeld bij het grillen van vis.

 

De stoffen uit de bessen werken onder meer urineverdrijvend en voorkomen winderigheid. Jeneverbessen wekken de eetlust op.
 

Kaneel gemalen

 

Kaneel wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak.

 

Warme rijst met boter, suiker en kaneel is eveneens een zeer gewaardeerd dessert. Traditioneel wordt kaneel ook in snoep gebruikt, bijvoorbeeld in kaneelstokken. Het wordt ook gebruikt als smaakmaker in thee of koffie.

 

In India wordt kaneel in allerhande vlees- en groentegerechten gebruikt. Kaneel is dan een onderdeel van het kerriemengsel.
 

 

Oregano wordt overvloedig gebruikt in de Italiaanse en Griekse keuken. Ook bij ons is het een smaakmaker. Oregano wordt gebruikt in tomatenschotels, bij gebraden groenten, aardappelgerechten, palinggerechten en ook bij paddenstoelgerechten.

In pastagerechten en rijstschotels zoals risotto is oregano overheerlijk. Het verbetert de smaak van eiergerechten zoals omeletten, frittata en quiches.

Oregano geeft eveneens in marinades, bij de afwerking van gebraden of gestoofd runds- en varkensvlees, en bij gevogelte een apart karakter aan het gerecht.

Omdat Oregano nogal sterk smaakt, is het aan te raden het met mate te gebruiken. Vers of gedroogd behoudt het kruid een heerlijk aroma.

OPGELET! Oregano wordt niet meegekookt maar pas op het einde van de bereiding toegevoegd.
 
Paprika zacht

 

Paprikapoeder wordt gebruikt als smaakmaker in zowel warme als koude gerechten, en ook voor decoratieve doeleinden.

 

Soorten gerechten waarin paprikapoeder verwerkt wordt zijn sauzen, salades, soepen, goulash, kip-, vlees- en visgerechten, en in combinatie met bepaalde soorten groenten (zoals kool, bloemkool) en veel Mexicaanse gerechten.

Het poeder is ook een bestanddeel van bepaalde kruidenmengsels zoals Chilipoeder, cajun kruiden, en Mexicaanse kruiden.

Paprikapoeder wordt eveneens gebruikt voor decoratieve doeleinden op bijvoorbeeld gevulde eieren en slaatjes.

 

In smaak gaat het poeder snel achteruit. In veel keukenkastjes staat een potje paprikapoeder waarvan de inhoud alleen nog maar decoratieve waarde heeft.

 

Vers paprikapoeder heeft een mooie tomaatrode kleur.

Omdat paprikapoeder vocht aantrekt en onder invloed van licht in kwaliteit afneemt, moet het poeder donker en droog bewaard worden. Bleek poeder (door licht) of donkerbruin poeder (door vocht) is van inferieure kwaliteit.

 

Als het paprikapoeder te heet wordt dan verbranden de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter. Voeg het poeder pas op het einde van de bereiding toe.
 

 

Salie is een gegeerd kruid in de keuken. Vooral om de gerechten beter verteerbaar te maken, zowel bij vis- als vleesgerechten. Gebruik het wel laag gedoseerd en met zo weinig mogelijk andere kruiden gecombineerd om zo de eigen smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Het kruid heeft een sterke geur en wrange smaak.

 

Men gebruikt salie in sauzen, kruidenazijn- of olie en bij vette gerechten zoals bij varkensvlees, eend, schaap en vette vissoorten.

 

Salie geeft ook de typische smaak aan het Italiaans gerecht “Saltimbocca”.
Ook in smeerkazen en in vulling van varkens- en kalfsvlees gebruikt men salie.

 

Salie heeft een sterke antibiotische werking (antibacterieel en antischimmel). Thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn.

 

Salie kalmeert het zenuwstelsel en is goed bij een lage bloeddruk.

Het bevordert de spijsvertering. Salie helpt ook bij een slechte eetlust en tegen winderigheid en kan helpen diarree te overwinnen.

 
Tijm (Spanje)

 

Tijm heeft een volle, aromatische en wat scherpe smaak en komt het best tot zijn recht in schotels met tomaat, paprika, aubergines en olijven. Ook met klassieke wintergroenten zoals kool, prei en winterwortel harmonieert het kruid goed.

Tijm komt het best tot uiting als hij wordt mee gestoofd in het gerecht. Maar je moet hem wel weten te doseren. In te grote hoeveelheid toegevoegd kan hij het gerecht gaan domineren.

Wie regelmatig tijm gebruikt bij de bereiding van soepen, sauzen en groenten zal weinig last hebben van verkoudheden, hoest,  verstopte neus en verterings- of maagproblemen.

Tijm heeft een zacht ontsmettende werking voor alle  slijmvliezen (neus, keel, mond, luchtpijp, maag, darmen).
Voorwaarde om echt effectief  te zijn is het regelmatig gebruik. Het effect is pas merkbaar op lange termijn.
 

Slaapmutsje of Goudpapaver

 

Een zeer goed kinderkruid, vooral bij hyperactieve kinderen of grote mensen. Het kruid brengt een milde rust, verlucht en verjaagt nachtmerries.

 

Het slaapmutsjeskruid zorgt voor een milde, verdovende werking, zonder dat de inhoudsstoffen verslavend werken.

 

Het kan worden gebruikt bij nervositeit, prikkelbaarheid, inslaapproblemen, nachtmerries, angsten, labiliteit, migraine, hoofdpijn door stress, doorslaapproblemen, een goed pijnstillend middel bij zenuwpijnen en tandpijn.

 

Voorkomt eveneens maagpijn en darmkrampen.
   

 

Vanille komt oorspronkelijk uit Mexico en is de gedroogde vrucht van de vanilleplant (vanilla planifolia). Madagascar is een van de grootste producenten van vanille.

De vruchten worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waarbij een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak. De vanilline is daarvoor verantwoordelijk, een reukgevende stof die te zien is als fijne kristalnaaldjes op de buitenkant van het stokje. Wanneer een vanillestokje overlangs doormidden wordt gesneden, ziet u binnenin kleine zaadjes, het zogenaamde vanillemerg. Zwart van kleur en zeer aromatisch.

Hoewel er veel verschillende stoffen in vanille zitten, is vanilline de belangrijkste aromastof die voor de typische sterke geur zorgt. Omdat echte vanille vrij duur is en de wereldproductie van natuurlijke vanille bij lange na niet voldoende is om de behoefte te dekken wordt vanilline synthetisch nagemaakt. De zakjes vanillesuiker die kant-en-klaar te koop zijn, zijn gemaakt van synthetische vanilline met poedersuiker en smaken anders omdat de etherische oliën ontbreken.

Vanille wordt voornamelijk gebruikt in zoete gerechten zoals cake, taart, vanilleijs, crème brulée, rijstpap maar ook in combinatie met thee, koffie, fruit (fruitsaté op vanillestokje) of op sla (vanille-dressing).

Receptje

Aardbeien gemarineerd in balsamicoazijn

Benodigdheden

-          2 bakjes aardbeien

-          5 eetlepels suiker

-          10 eetlepels balsamicoazijn

-          Vanillemerg van een vanillestokje

-          400 gr mascarpone

-          5 blaadjes verse munt, fijngesneden

Bereiding

Maak de aardbeien schoon en doe ze in een kom.
Strooi er de suiker over en voeg de balsamicoazijn erbij.
Laat maximaal twee uur marineren.

Snij een vanillestokje overlangs doormidden en schraap de kleine zaadje of het vanillemerg er af. Roer het vanillemerg door de mascarpone en breng op smaak met wat suiker.

Schep een goede portie mascarpone op een bordje en doe er lekker veel aardbeien bij. Lepel nog wat van de balsamicomarinade erover en garneer met de fijngesneden muntblaadjes.

Smakelijk!

 

Pijnboompitten

 

Pijnboompitten zijn de zaden van de parasolden, een mediterrane dennesoort.

 

Ze worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten zoals pesto, maar ook lichtgeroosterd in salades.

 

Pijnboompitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.

 
 

Ijzerhardkruid

 

Ijzerkruid wordt vooral gebruikt in thee- of wijnbereidingen.

 

IJzerhardthee bevordert het de transpiratie waardoor het goed inzetbaar is bij griep en verkoudheid.
Het werkt kalmerend (bij stress), ontstekingsremmend, bloedstelpend en heeft een laxerende en slijmoplossende werking.

 

Het is een versterkend kruid dat nieuwe energie en weerstand geeft en is goed tegen hoofdpijn. Indien het een tijd lang wordt ingenomen, worden zenuwaandoeningen opgeheven. Het kruid is reukloos. De smaak is enigszins bitter en wrang.

 

Wijn met IJzerhardkruid: Laat 60 tot 70 gram gedroogd en fijngemaakt kruid 2 weken trekken in een goede witte wijn. Na het filteren neem je 2 a 3 glaasjes (50 ml) per dag.

 

Ijzerhard werkt stimulerend op de baarmoeder en moet dus vermeden worden tijdens de zwangerschap. De thee kan wel worden gebruikt bij de bevalling om deze te bevorderen, evenals om de melkproductie op gang te brengen.

 

Olijfblad

 

De bladeren van de olijfboom hebben de volgende eigenschappen:

Bloeddrukverlagend, bloedvatverwijdend, houdt bloedvaten soepel, urinedrijvend, koortswerend, slijmvliessamentrekkend.

Helpt eveneens tegen spataderen, vochtophopingen en Jicht.

Olijfblad thee: Hand geplukte, jonge blaadjes voor bijvoorbeeld olijfbladthee. Ze werden luchtgedroogd in het donker.

 

Olijfblad extracten en thee bezitten veel gezondheids bevorderende eigenschappen. Olijfbladthee geeft een erg schoon, licht, zacht aftreksel maar geeft geen olijvensmaak!

 

Het werd dagelijks gebruikt door de oude Egyptenaren als bescherming tegen virussen.
   
Spaghettikruid met look  Spaghettikruiden

met look, inhoud 100 gr
 

 

exclusieve import van:

Brogal Vini
Brogal Vini
Tenuta Viglione
Tenuta Viglione
Raccolta Sapore
Raccolta Sapore 
Raccolta Sapore
Mancino
 
Adelia 
Frantoio catalogus
Frantoio
Erbario catalogus
Erbario 
Amabiente catalogus
Amabiente

Mailen naar

Mail ons


 

Copyright © [2016] - Verkoopsvoorwaarden - Algemene voorwaarden voor verzending - Sitemap - Mailen naar idelica - Delicatessenmand bestellen?