Idelica home

Chris Van Tichelt

Leuvensesteenweg 389

3070   Kortenberg

02/306 01 33

BTW: BE 0896 340 673

Ontdek onze overheerlijke delicatessen Ontdek onze gamma geschenken, ideeën en interieurartikelen Ontdek onze verzorgings- en wellnessproducten

 

Idelica’s assortiment koolzaadproducten

 

Hof ter Vrijlegem produceert een waaier aan koolzaadproducten.
Koolzaadhoning   Koolzaadolie  Gepeld koolzaad
Vooreerst is er de witgele koolzaadhoning. Deze honing is hoofdzakelijk afkomstig van zomerkoolzaad maar ook van linde en braam. Hierdoor is de honing zacht smeerbaar en heeft ze een fijne kristalstructuur. 

De olie kan uit het koolzaad geperst worden door mechanische wringing, net zoals het sap uit een sinaasappel wordt geperst. In een eerste, koude persing wordt zo de koolzaadolie ‘extra kwaliteit’ gewonnen.  

 
 Door een uniek, innovatief proces wordt het zwarte omhulsel van de gele oliehoudende kern gescheiden. Het gele gepelde koolzaad bevat nog alle olie. Het kan zo gebruikt worden in bereidingen als een zomerslaatje, brood en koolzaadpesto.

Koolzaadolie bevat een aantal unieke gezondheidskenmerken:

  • 93 % onverzadigde vetzuren (UFA=Unsaturated Fatty Acids): dit is het hoogste percentage van alle courante plantaardige oliën (zie onderstaande figuur)
  • gunstige omega-3/omega-6 verhouding : 11 % linoleenzuur / 21 % linolzuur
  • rijk aan vitamine E, een natuurlijk anti-oxidans
  • 0 % cholesterol
  • 0 % transvetzuren
Olie vergelijking

Koolzaadolie kan zowel gebruikt worden in koude bereidingen (vinaigrette, mayonaise, pesto,…) alsook voor warme bereidingen (stoven van groenten, bakken van een eitje, aanbruinen van jonge aardappelen, inmengen in puree, glaceren van ajuin,…).

 

De zachte smaak van koud geperste koolzaadolie geeft een subtiele tint aan jouw bereidingen zonder dat de olie het gerecht domineert.

Koolzaadolie is beter bestand tegen hoge baktemperaturen dan olijfolie en bovendien spat koolzaadolie minder bij verhitting. De olie bewaar je best op kamertemperatuur en op een donkere plaats (keukenkast).

Lekker voor velen...
Koolzaad is zonne-energie voor velen !

Zoemende bijen in de gele bloeiende velden leveren de witgele koolzaadhoning. In samenwerking met een lokale imker worden tijdens de bloei bijenkorven op het veld geplaatst.

Bij het oogsten van het koolzaad wordt het stro tot balen geperst. Dit stro dient als strooisel voor onze koeien en als biobrandstof voor verwarming van de boerderij.

De beste kwaliteit koolzaad wordt verwerkt tot spijsolie. Het overige koolzaad wordt geperst tot biobrandstof voor de wagen. Mits een aanpassing aan de motor is het mogelijk om diesel te vervangen door koolzaadolie.

 

Naast koolzaadolie hebben we koolzaadkorrels en koolzaadhoning.

Al deze producten zijn erkend als streekproduct.

Je wil graag aan de slag met onze koolzaadproducten ? Start je culiniare ontdekkingsreis met volgende 7 recepten.

Nodig:
  • 1 kopje koolzaadolie
  • 1 soeplepel koolzaadhoning
  • 3 soeplepels witte balsamico azijn
  • 2 koffielepels mosterd
  • 1 soeplepel water
Aan de slag:
  • roer al deze ingrediënten stevig met een klopper door elkaar
  • voeg voor een frisse smaak diverse tuinkruiden toe ( sjalot, bieslook,peterselie, basilicum)

top


Nodig:
  • ¼ kopje gepeld koolzaad
  • 4 kopjes verse basilicumblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ kopje geraspte parmezaanse kaas
  • ¼ kopje koolzaadolie
Aan de slag:
  • spreidt het gepelde koopzaad uit over een bakplaat en laat ze onder de grill in de oven licht bruin kleuren ( 5 à 10 minuten)
  • mix de koolzaadkernen, de basilicumblaadjes, de knoflook en de parmezaanse kaas meng er zachtjes de koolzaadolie onder en breng verder op smaak met een snuifje peper en zout

top


Nodig:
  • 500 g witte tarwebloem
  • ongeveer 300 ml lauw water
  • 30 g verse gist
  • 30 g gepeld koolzaad
  • een scheut koolzaadolie
  • snufje zout
Aan de slag:
  • doe de bloem op een proper werkvlak
  • maak in het midden een kuiltje en giet daarin de gist die in lauw water is opgelost
  • strooi het zout op de buitenranden van het kuiltje
  • vermeng alles tot een veerkrachtig deeg
  • voeg de koolzaadolie toe
  • laat het op een tochtvrije plaats rijzen tot de massa ongeveer verdubbeld is
  • kneed het deeg voor een tweede keer en laat het opnieuw rijzen
  • dompel de bodem van het vochtige deeg voor het de oven in gaat in een laagje gepeld koolzaad zodat die lichtjes geroosterd worden tijdens het bakken
  • bak op 220° gedurende 40 à 45 min

top


Kabeljauwfilet met venkel in koolzaadbadje (4 personen)

Nodig:

  • 500 gr kabeljauwfilets
  • 1 grote venkel
  • 100 gr zeekraal
  • 10 cl pastis
  • 2 theelepels koolzaadolie
Aan de slag:
  • meng de fijn gesneden sjalot met pastis en witte wijn en laat alles voor de helft inkoken
  • giet door een zeef, voeg de koolzaadolie toe en breng op smaak met peper en zout
  • maak de venkel schoon, en verwijder de harde delen, snij hem in kleine blokjes
  • maak de zeekraal schoon en meng ze met venkel
  • leg de kabeljauwfilet in een glazen schotel, overgiet hem met het sap van de limoen en bestooi hem overvloedig met de venkelzaadjes
  • gaar de kabeljauwfilet in de microgolfoven tot het vel vlot loskomt (10 minuten)
  • schik op ieder bord wat groenten, leg er een stukje vis op en overgiet met de saus werk af met dille en venkelgroen

top


Stoemp van groene kool verwend met koolzaadolie (4 personen)
Nodig:
  • 600 gr groene kool
  • 1 ui
  • 150 ml groentenbouillon
  • 800 gr bloemige aardappelen
  • 100ml halvolle melk
  • 1 lepel boter
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • zout, peper en muskaatnoot
Aan de slag:
  • snij de kool in kleine stukje en blancheer
  • hak de ui in kleine stukjes en laat even braden in warme boter, voeg de geblancheerde kool toe
  • overgiet dit mengsel met de groentenbouillon en laat 30 minuten zachtjes sudderen
  • kook de aardappelen in lichtjes gezouten water, pureer ze nadien
  • verwarm de melk en giet die over de aardappelpuree
  • laat de groene kool uitlekken en vermeng die samen met de koolzaadolie en de puree

top


Wit–Blauw tartaar met advocado, koolrabi, knolselder en koolzaaddigestiefje (4 personen)
Nodig:
  • 400 gr rundsvlees wit-blauw
  • 1dl koolzaadolie
  • tabasco
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 advocado
  • 1 koolrabi
  • 1 knolselder
  • 2 grote aardappelen
  • ½ citroen
  • een paar takjes peterselie
  • zeezout en peper
Aan de slag:
  • snij het vlees heel fijn, breng het op smaak met zeezout en peper, geef het als digestiefje 2 theelepels koolzaadolie en een10 tal druppels tabasco, werk verder af met de mosterd en kleine blokjes advocado
  • snij de koolrabi in dunne sliertjes, werk af met de rest van de koolzaadolie, het citroensap, peper en zout
  • maak een puree van de aardappelen en de knolselder, kruid naar eigen smaak
  • schik alle ingrediënten sfeervol op een bord en werk af met een beetje gemalen peterselie

top


Varkentje gewassen in koolzaadolie in gezelschap van groentjes en roermie (4 personen)
Nodig:
  • ½ dl koolzaadolie
  • 600 gr finettes ( varkensvlees)
  • 8 lente uitjes
  • 3 wortelen
  • 3 takjes selder
  • 2 rode paprika
  • 250 gr champignons
  • 200 gr sojascheuten
  • 375 gr roerbakmie
  • 2 eetlepels oestersaus, 6 eetlepels milde sojasaus, 3 eetlepels ketjap
  • Bieslook, peper en zout
Aan de slag:
  • Bak de fijngesneden groenten ( wortel, paprika,selder) in de wok in ½ van de koolzaadolie gedurende 3 minuten
  • Voeg sojascheuten en champignons kort toe
  • Doe de roerbakmie in ½ l warm water en voeg die ook toe, blijf het geheel roeren tot het vocht is opgenomen
  • Breng verder op smaak met vissaus, sojasaus en ketjap
  • Bak de finettes in de pan met de rest van de koolzaadolie en voeg ze daarna toe aan de wokbereiding
  • Werk het geheel af op een bord met snippers van het groen van lente uitjes en bieslook

top

 

exclusieve import van:

Brogal Vini
Brogal Vini
Tenuta Viglione
Tenuta Viglione
Raccolta Sapore
Raccolta Sapore 
Raccolta Sapore
Mancino
 
Adelia 
Frantoio catalogus
Frantoio
Erbario catalogus
Erbario 
Amabiente catalogus
Amabiente

Mailen naar

Mail ons


 

Copyright © [2016] - Verkoopsvoorwaarden - Algemene voorwaarden voor verzending - Sitemap - Mailen naar idelica - Delicatessenmand bestellen?